Het schip

Alles over de geschiedenis van logger de Hoop, praktische informatie en wat technische gegevens voor de liefhebber.

Geschiedenis

De bouw van logger de Hoop is gestart in het voorjaar van 2006 en na ruim een jaar bouwen is het schip in oktober 2007 te water gelaten in Arnhem. In Enkhuizen zijn de masten geplaatst en daarna is het schip van binnen afgetimmerd in de Zaanstreek

Haringlogger VL92 Balder

Het schip de Hoop is afgeleid van de haringloggers, die in de periode rond 1850 de Noordzee bevoeren om op haring te vissen. Van de honderden zeilloggers, die er in Nederland gebouwd zijn, is er slechts nog één over. Namelijk de haringlogger VL92 Balder, gebouwd in 1912 te Vlaardingen op de werf van De Jong.

Haringlogger EH 234

Op de website van de Kroniek van Enkhuizen zijn een afbeeldingen te zien van oude ansichtkaarten van de Haringlogger EH 234 in het Krabbersgat, langs de dijk en in de sluis bij Drommedaris omstreeks 1900.

Technisch

Logger de Hoop is gebouwd om alle wereldzeeën te bevaren. De rompsnelheid van het schip bedraagt ca. 11 nautische mijlen ofwel zo’n 19 kilometer per uur. Met haar diepgang van 2 meter (met zwaard uit 4 meter) is navigeren op het IJsselmeer en Markermeer een nauwkeurige bezigheid.

Met een lengte van 25 meter is er genoeg ruimte boven- en onderdeks voor 12 personen. Er is een keuken met oven en magnetron aanwezig, 2 gastenhutten met toilet en douche.

Het schip beschikt over een gesloten vuilwatersysteem en heeft tanks aan boord voor 4,5 kubieke meter grijs en zogenaamd zwart afvalwater.

De aandrijving van de hoofdschroef, de lieren voor het hijsen en trimmen van de grootzeilen (de Hoop is schoener getuigd en het schoenertuig is voorzien van een wishbone). Ook de boegschroef en de ankerlier (het stokanker weegt 145kg) worden hydraulisch bediend.


Interieur van logger de Hoop

Maten

  • Ontwerp : Peter Bosgraaf
  • Volledige Lengte : 25 meter
  • Lengte Waterlijn : 20,83 meter
  • Diepgang : 2 meter
  • Diepgang zwaard : 4 meter
  • Totaal zeiloppervlak : 213,5 m2
  • Motorvermogen : 2 x 87pk
  • Aandrijving : 1 x schroefas, hydraulisch aangedreven

zeil
tochten

" Zelf aan het roer. En dan koers zien te houden midden op het grote Markermeer. Begeleiding is top" - "Ter gelegenheid van 50 jaar huwelijk met familie een tocht naar de Marker Wadden. Stralend weer, windje 10/11 knp; gastvrije bemanning en zelfs de kleine neven mochten aan het roer. Top dag: aanbevolen!"